Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Viete aký prívesný vozík môžete ťahať s Vašim vodičským preukazom?

Viete aký prívesný vozík môžete ťahať s Vašim vodičským preukazom?

Potrebujete si kúpiť alebo požičať prívesný vozík a neviete, aké prívesné vozíky môžete ťahať s Vašim vodičským preukazom?

Jednou z najčastejších otázok zákazníkov je otázka, či môžu daný prívesný vozík ťahať len s vodičským oprávnením skupiny B. Prípadne, aký potrebujú vodičský preukaz, aby mohli ťahať prívesný vozík, ktorý si chcú kúpiť alebo požičať. 

V tejto súvislosti sme ako firma Autocar - Ťažné zariadenia, s. r. o. požiadali Odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru o poskytnutie informácií týkajúcich sa vedenia jazdnej súpravy s vodičským oprávnením skupiny B. Celé znenie si môžete prečítať na tomto odkaze.

vodičský preukaz vzor

Na základe tohto vyjadrenia vyplýva, že jazdná súprava, na vedenie ktorej postačuje vodičské oprávnenie skupiny B, môže byť zložená z motorového vozidla skupiny B a prípojného vozidla, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť:

  • nepresahuje 750 kg a najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 4250 kg,
  • presahuje 750 kg a najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy nepresahuje 3500 kg alebo
  • presahuje 750 kg a najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy presahuje 3500 kg, ale nepresahuje 4250 kg (takáto jazdná súprava môže byť vedená držiteľom vodičského oprávnenia skupiny B, len ak absolvoval osobitný výcvik v autoškole alebo zložil osobitnú skúšku z vedenia motorového vozidla - tj. je držiteľom vodičského oprávnenia B s harmonizovaným kódom "96").

Celková prípustná hmotnosť = maximálna celková hmotnosť vozidla zapísaná v technickom preukaze.

Potrebujem na prívesný vozík diaľničnú známku? 

Ďalšou veľmi častou otázkou zo strany zákazníkov je otázka, či potrebujú na prívesný vozík diaľničnú známku. V otázke diaľničných známok je to jednoduché:

Pokiaľ celková prípustná hmotnosť jazdnej súpravy (celková prípustná hmotnosť automobilu + celková prípustná hmotnosť prípojného vozidla) nepresahuje 3500 kg, stačí mať len jednu diaľničnú známku pre automobil.

Pokiaľ celková prípustná hmotnosť jazdnej súpravy (celková prípustná hmotnosť automobilu + celková prípustná hmotnosť prípojného vozidla) presahuje 3500 kg, je potrebné mať 2 diaľničné známky - jednu pre automobil a jednu pre prípojné vozidlo.

diaľničné známky tabuľka
Zdroj: eznamka.sk