Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Rozdiel v elektroinštaláciách 7 pin, 13/8 pin, 13 pin

Rozdiel v elektroinštaláciách 7 pin, 13/8 pin, 13 pin

Dennodenne sme zavalení otázkami ohľadom správneho výberu elektroinštalácií k ťažným zariadeniam.

Niekto chce ťažné zariadenie využívať na ťahanie nebrzdených prívesov, niekto chce prevážať nosič na bicykle, iný potrebuje potiahnuť obytný príves. Je preto potrebné dbať na správny výber elektroinštalácie.

Rozoznávame 3 typy elektroinštalácií:

1. 7 - pólová, ktorá podporuje základné funkcie prívesu, a to obrysové svetlá, brzdové svetlá, smerovky a hmlovky. Táto elektrika sa používa pre ťahanie malých, nebrzdených prívesov do 750 kg.

2. 13/8 – pólová, inak povedané aj „neplnohodnotná“ 13 pinová elektrika, ktorá má zapojených len 8 pólov. Ôsmy pól je práve spiatočka, o ktorú je elektroinštalácia rozšírená. Tento typ elektriky odporúčame montovať v prípade, že budete ťahať brzdené prívesy nad 750 kg, prípadne nosiče na bicykle. 

3. 13 – pólová, ide o plnohodnotnú 13-pinovú elektriku, ktorá je rozšírená o stály prúd a dobíjanie, čo ocenia najmä „karavanisti“ pri ťahaní obytného prívesu.

Pozrite si videá, ktoré vysvetľujú rozdiely v elektroinštaláciách