Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Ako vymeniť zástrčku na prívesnom vozíku

Ako vymeniť zástrčku na prívesnom vozíku

Máte vlastný prívesný vozík?

Máte zlomenú, odtrhnutú, alebo inak poškodenú elektrickú zástrčku na vašom prívesnom vozíku?

Rozhrýzol Vám zástrčku na prívesnom vozíku pes, alebo iné zviera?

Nechcete platiť ďalšie náklady a máte záujem si elektroinštaláciu na prívesnom vozíku opraviť, alebo inovovať sami?

V tomto článku si popíšeme ako vymeniť a správne zapojiť elektrickú zástrčku na prívesnom vozíku.

Zapojenie elektrickej zástrčky na prívesnom vozíku je určené normou ČSN 30 4450 (ISO 1724) a musí byť dodržané, aby všetko fungovalo správne a bolo možné pripojiť akýkoľvek prívesný vozík. V prípade ak si prívesný vozík požičiavate je dôležité skontrolovať funkčnosť a vhodnosť elektroinštalácie (7-pólová alebo 13-pólová).

Zapojenie 7-pólovej zástrčky

Schéma 7 pin

Pohľad zapojenia je na zástrčku spredu, tak ako vidíte na obrázku.

Schéma 7 pin

Vodiče musia byť dôkladne očistené, odmastené od všetkých nečistôt a je potrebné zbaviť ich povrchovej oxidácie - najlepšie kyselinou soľnou (chlorovodíkovou). Následne odporúčame každý jeden vodič dôkladne pocínovať, prípadne ukončiť daný vodič dutinkou. Po tomto ošetrení je možné pripojiť všetky vodiče k zástrčke podľa priloženej schémy. Po pripojení vodičov do zástrčky odporúčame všetky vodivé časti ošetriť bielou vazelínou – elektricky NEVODIVOU, ktorá zabráni možnej oxidácii.

Zapojenie 13-pólovej zástrčky

Schéma 13 pin

Pohľad zapojenia je na zástrčku spredu, tak ako vidíte na obrázku.

Schéma 13 pin