Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Ako správne pripojiť príves a poistné lanko?

Ako správne pripojiť príves a poistné lanko?

Vlastníte prívesný vozík? Nezabudnite na upevnenie poistného lanka. Poistné lanká k nájazdovým brzdám dokážu zvýšiť bezpečnosť na cestách pri neželanom odopnutí prívesu. Nie vždy sú ale správne upevnené. My Vám ukážeme, ako to robiť správne.

Za jazdy by mala byť karabínka zachytená v oku určenému pre záves alebo v blízkosti závesu ťažného zariadenia automobilu. V prípade nehody, kedy dôjde k odtrhnutiu prívesu, slúži lanko ako núdzová brzda. Zatiahne páku ručnej brzdy, zabrzdí príves a následne sa lanko pretrhne alebo sa roztvorí karabína.

Pozor na nesprávne upevnenie lanka

Poistné lanko v žiadnom prípade neumiestňujte na guľu ťažného zariadenia. V prípade odtrhnutia brzdeného prívesu alebo karavanu by nedošlo k aktivovaniu núdzovej brzdy.

Aké prívesy majú povinnosť poistného lanka?

Poistné brzdené lanko musia mať zapojené všetky brzdené prípojné vozidlá, kde automaticky spadajú aj prívesy s najvyššou prípustnou hmotnosťou nad 750kg

Nebrzdené prívesy do 750 kg poistné lanko nepotrebujú, kvôli bezpečnosti sa však odporúča používať ho neustále. Nebrzdené prívesy by mali mať poistné oceľové lanko, ktoré pri odpojení prívesu zabráni pádu oceľovej tyče na zem a neželanému pohybu prívesu.