Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Výmena a správne zapojenie bajonetového konektoru svetla na prívesnom vozíku

Výmena a správne zapojenie bajonetového konektoru svetla na prívesnom vozíku

Máte vlastný prívesný vozík?

Zoxidovali Vám piny na konektore svetla a je potrebné ich vymeniť?
Zlomil alebo odtrhol sa Vám konektor svetla na prívesnom vozíku?
Nechcete platiť ďalšie náklady a máte záujem si konektor svetla na prívesnom vozíku opraviť, alebo vymeniť sami?
V tomto článku si popíšeme ako vymeniť a správne zapojiť bajonetový konektor svetla na prívesnom vozíku.

V nadväznosti na predchádzajúci článok Výmena a správne zapojenie elektrickej zástrčky na prívesnom vozíku sme pre Vás pripravili ďalší článok na tému Výmena a správne zapojenie bajonetového konektoru svetla na prívesnom vozíku.

Zapojenie elektrickej zástrčky a konektorov svetiel na prívesnom vozíku je určené normou ISO 1724 a musí byť dodržané, aby všetky funkcie svetiel na prívesnom vozíku fungovali správne.

Zapojenie bajonetového 5-pin konektoru ľavého svetla

Schéma 5 pin ľavý

Pohľad zapojenia je na zástrčku spredu, tak ako vidíte na obrázku.

Schéma 5 pin ľavý

Vodiče musia byť dôkladne očistené, odmastené od všetkých nečistôt a je potrebné zbaviť ich povrchovej oxidácie - najlepšie kyselinou soľnou (chlorovodíkovou). Následne odporúčame každý jeden vodič dôkladne pocínovať, prípadne ukončiť daný vodič dutinkou. Po tomto ošetrení je možné pripojiť všetky vodiče k zástrčke podľa priloženej schémy. Po pripojení vodičov do zástrčky odporúčame všetky vodivé časti ošetriť bielou vazelínou – elektricky NEVODIVOU, ktorá zabráni možnej oxidácii.

Zapojenie bajonetového 5-pin konektoru pravého svetla

Schéma 5 pin pravý

Pohľad zapojenia je na zástrčku spredu, tak ako vidíte na obrázku.

Schéma 5 pin pravý

Okrem 5-pin bajonetového konektoru svetiel na prívesnom vozíku existuje aj 6-pin konektor. Svetlá so 6-pinovým konektorom sa líšia od tých s 5-pinovým konektorom v tom, že obidva svetlá (ľavé aj pravé) disponujú hmlovým aj cúvacím svetlom. Svetlá s 5-pinovým konektorom majú na ľavej strane hmlové svetlo a na pravej strane cúvacie svetlo.

Zapojenie bajonetového 6-pin konektoru ľavého a pravého svetla

Schéma 6 pin

Pohľad zapojenia je na zástrčku spredu, tak ako vidíte na obrázku.