Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Upevnenie nákladu na prívesnom vozíku

Upevnenie nákladu na prívesnom vozíku

V súvislosti so správnym naložením prívesného vozíku, o ktorom sme písali v minulom článku nemožno zabúdať ani na pevné uchytenie nákladu na prívesnom vozíku. Náklad musí byť zabezpečený tak, aby sa pri zmene rýchlosti jazdy alebo zmene smeru jazdy vozidla nezošmykol, neprevrátil, nespadol alebo sa inak voľne nepohyboval. Priťahovací mechanizmus síce drží pevne, ale popruhy sa práve pri premiestnení nákladu môžu uvoľniť. Šofér je tiež zodpovedný za to, aby náklad neohrozoval bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, neznečisťoval a nepoškodzoval cestu a ani okolie, nespôsoboval nadmerný hluk, neznečisťovať ovzdušie a nezakrýval svetlomety a svietidlá vozidla, odrazové sklá, tabuľku s evidenčným číslom a vyznačenie najvyššej povolenej rýchlosti.

Pri jazde v noci netreba zabudnúť na nastavenie predných svetlometov tak, aby sme neoslepovali šoférov protiidúcich vozidiel z dôvodu zdvihnutého predku.

upevnenie nákladu

V prípade predmetov, ktoré prečnievajú o viac ako 40 cm, alebo prečnievajú do strany, prečnievajúci koniec nákladu musí byť označený reflexným označením s červenými a bielymi pruhmi širokými 7 – 10 cm od pozdĺžnej strednej roviny vozidla pod uhlom 45° nadol. Najmenšia plocha takéhoto označenia musí byť 0,20 m2, pričom táto plocha musí mať tvar pravouholníka s dĺžkou jednej strany najmenej 40 cm.

Tabuľku na označenie nadrozmerného nákladu si môžete zakúpiť v niektorej z našich predajní Autocar - Ťažné zariadenia v Ivachnovej (Ružomberok), v Senci alebo v Prešove, prípadne si ju môžete zakúpiť v našom e-shope.

Sypký materiál musí byť vždy zakrytý tak, aby sa zabránilo jeho vysypávaniu počas jazdy na cestu.

Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť prepravovaných zvierat ani bezpečnosť cestnej premávky. Nakladanie a skladanie nákladu na ceste je dovolené len vtedy, ak to nemožno urobiť mimo cesty. Náklad sa musí zložiť a naložiť čo najrýchlejšie a tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky.

Na upevnenie nákladu na prívesnom vozíku sa používajú rôzne upínacie popruhy, tašmy, háky, oká, ktoré je tiež možné zakúpiť na niektorej z našich prevádzok, prípadne na našom e-shope.

Príklady správneho upevnenia nákladu na prívesnom vozíku

V prípade nedostatočného upevnenia nákladu to môže dopadnúť aj takto: