Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Môžem jazdiť s ťažným zariadením, aj keď sa práve nepoužíva?

Môžem jazdiť s ťažným zariadením, aj keď sa práve nepoužíva?

Pri výbere ťažného zariadenia sa musíte rozhodnúť, či Vám vyhovuje skôr pevné alebo odnímateľné. V praxi sa väčšinou stretávame s tromi typmi ťažných zariadení a to s pevným - skrutkovým, odnímateľným bajonetom a vertikálnym bajonetom.

Ak k autu dáte namontovať prvý typ ťažného zariadenia - pevné, inak ako s použitím náradia nie je možné ho odmontovať, teda „guľa“ je napevno priskrutkovaná. Ak nezhoršuje čitateľnosť evidenčného čísla a nezasahuje do svetla, nie je potrebné takéto ťažné zariadenie odmontovávať, takže ho môžete mať namontované po celý čas, aj keď momentálne neťaháte napr. prívesný vozík a pokuta Vám nehrozí.

Pevné ťažné

Môžete mať tiež namontovaný odnímateľný alebo vertikálny bajonet.

V tomto prípade platí, že "vozidlo vybavené spájacím zariadením s odnímateľnou spojovacou guľou (ISO 50) triedy A50-X, bez použitia špeciálnych nástrojov musí mať túto guľu odňatú, ak nie je práve využitá na spojenie s prípojným vozidlom alebo s iným zariadením, napríklad s nosičom bicyklov." Pri nesplnení riskujete pokutu cca 60 eur.

                                                            Odnímateľný bajonet    Vertikálny bajonet

Pre ešte ľahšie pochopenie:


Podľa spôsobu uchytenia ťažnej gule si môžete zvoliť 3 varianty prevedenia konkrétneho ťažného zariadenia:

  • skrutkový systém – pevne namontované,
  • bajonetový systém – jednoduché odobratie ťažnej gule,
  • vertikálny bajonetový systém - jednoduché odobratie ťažnej gule, po odobratí nie je vidieť, že je na aute namontované ťažné.