Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Aký príves môžete ťahať za svojím vozidlom?

Aký príves môžete ťahať za svojím vozidlom?

Často sa stretávame s otázkou od Vás aký príves môžete ťahať za Vaším vozidlom. Spájanie vozidiel do jazdných súprav upravuje zverejnenie Štátneho dopravného úradu (24102/2011/ŠDÚ/z.55063).

V ktorom je uvedené že za motorové (ťažné) vozidlo je možné zapojiť prípojne vozidlo (príves), ktorého OKAMŽITÁ HMOTNOSŤ – súčet prevádzkovej hmotnosti prívesu + náklad nesmie prevyšovať najvyššiu prípustnú hmotnosť prípojného vozidla ( v technickom osvedčení od vozidla riadok O1. a O2).

Príklady z praxe:

Motorové vozidlo vybavené spájacím zariadením, ktoré ma v osvedčení o evidencií uvedenú maximálnu hmotnosť brzdeného prípojného vozidla (brzdený príves) 1600 kg môžte pripojiť len taký brzdený príves, ktorého okamžitá hmotnosť nepresiahne hodnotu 1600 kg , to znamená že ak má príves prevádzkovú hmotnosť 480 kg a najväčšiu prípustnú hmotnosť 2000 kg môže byť na prívese naložený náklad najviac 1120 kg.

Motorové vozidlo vybavené spájacím zariadením, ktoré ma v osvedčení o evidencií uvedenú maximálnu hmotnosť prípojného vozidla nebrzdeného (brzdený príves) 500 kg môžte pripojiť len taký príves, ktorého okamžitá hmotnosť nepresiahne hodnotu 500 kg , to znamená že ak má príves prevádzkovú hmotnosť 115 kg a najväčšiu prípustnú hmotnosť 750 kg môže byť na prívese naložený náklad najviac 385 kg.