Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Ako správne naložiť prívesný vozík

Ako správne naložiť prívesný vozík

Máte prívesný vozík? A viete ako ho správne naložiť aby ste na cestách neohrozili seba a ostatných a aké povinnosti Vám vyplývajú z ťahania prívesného zariadenia? Pri zapojení vozíka sa treba pripraviť na rôzne kritické situácie.

Faktory, ktoré ovplyvňujú jazdu s prívesným vozíkom

Hmotnosť a výkon auta
Hmotnosť prívesného vozíku
Brzdený alebo nebrzdený prívesný vozík
Množstvo a hmotnosť nákladu na prívesnom vozíku
Rozloženie nákladu na prívesnom vozíku

Keď sa rozhodnete ťahať prívesný vozík, spočítajte si celkovú hmotnosť jazdnej súpravy. Práve prekročenie celkovej hmotnosti býva najčastejším priestupkom. Pri preprave nákladu totiž nemôže byť prekročená najväčšia prípustná hmotnosť vozidla, najväčšia prípustná hmotnosť jazdnej súpravy, najväčšia prípustná celková hmotnosť prípojného vozidla, ani najväčšia prípustná hmotnosť pripadajúca na nápravy vozidla.

Ako správne rozložiť náklad na ložnej ploche prívesného vozíku

  • Ťažký náklad by mal byť naložený ako prvý rovnomerne, v prednej časti, pred nápravou vozíka.
  • Ak je náklad správne rozložený, rukami a bez cudzej pomoci zodvihnete oje naloženého prívesu.

Hmotnosť sústredená v zadnej časti prívesu namáha oje, výrazne zvyšuje negatívne kmity súpravy a odľahčuje zadnú nápravu auta. Navyše pri brzdení dôjde skôr k nestabilite prívesu, náklad sa môže premiestniť dopredu a v momente zmeniť pomer síl vplývajúcich na dynamiku, prípade poškodí príves.

Pozor na príliš ťažký náklad. Ten môže pri brzdení výrazne zvýšiť silu, pôsobiacu na ťažné zariadenie, a tým odľahčiť prednú nápravu auta. To zhoršuje schopnosť auta brzdiť a reagovať na otočenie volantu.

Pozor na zvislé zaťaženie ťažného zariadenia

Pri nakladaní nákladu na prívesný vozík treba dbať na to, aby nebolo prekročené maximálne zvislé zaťaženie ťažného zariadenia, ktoré je povolené pre daný typ automobilu. Údaj o maximálnom prípustnom zaťažení na guľu by mal byť uvedený v technickom preukaze daného vozidla.

Na meranie zvislého zaťaženia na ťažné zariadenie je možné použiť napr. Váhu zvislého zaťaženia, alebo Oporné koliesko s váhou zvislého zaťaženia, ktoré môžete kúpiť na niektorej z našich prevádzok v Ivachnovej (Ružomberok), v Senci alebo v Prešove, prípadne si ich môžete zakúpiť na našom internetovom obchode.

Váha zvislého zaťaženia

Váha zvislého zaťaženia

Oporné koliesko s váhou zvislého zaťaženia

Oporné koliesko s váhou zvislého zaťaženia

Oporné koliesko s váhou zvislého zaťaženia

Oporné koliesko s váhou zvislého zaťaženia

Ako to môže dopadnúť v skutočnosti môžete vidieť na nasledujúcom videu: