Vážime si vaše súkromie

Súbory cookie sa používajú na ukladanie nastavení a predvolieb, na štatistiku a analýzu používateľského správania, poskytovanie funkcií sociálnych sietí a personalizáciu obsahu a reklám. Súhlas poskytujete spoločnosti AUTOCAR - Ťažné zariadenia, s.r.o.

Zásady ochrany súkromných údajov

Blog autocar

Na našom blogu nájdete články o všetkom, čo sa týka ťažných zariadení, prívesných vozíkov a prepravníkov, nosičov bicyklov, strešných nosičov a strešných boxov a nášho ďalšieho sortimentu.

Ako si správne vybrať nájazdové rampy

Ako si správne vybrať nájazdové rampy

Potrebujete prepraviť Váš motocykel, štvorkolku, alebo stavebný stroj? Je nevyhnutný bezpečný a efektívny spôsob naloženia na príves. Ako však viete, ktorá rampa je pre vás najvýhodnejšia? Nasledujúce rady Vám uľahčia správny výber.

TYP PREVÁŽANÉHO VOZIDLA

Plánujete prevážať iba jeden druh vozidla na svojom prívese? Aby ste mohli nakladať viacero druhov vozidiel rôznych veľkostí, je najlepšie nájsť rampu, ktorá je bezpečná pre každú situáciu. Čím dlhšia je rampa, tým viac možností máte.

VÝŠKA LOŽNEJ PLOCHY PRÍVESU

Pri výbere nájazdových rámp treba myslieť na konštrukciu prívesu. Príves s kolesami vedľa ložnej plochy má inú výšku ako príves ktorý má kolesa uložené pod ložnou plochou.

Preto platí: Max. povolená výška horného konca rampy - vo vzťahu k zemi - nesmie prekročiť 1/3 dĺžky jednej rampy

HMOTNOSŤ PREVÁŽANÉHO VOZIDLA

Pred kúpou nájazdových rámp si skontrolujte hmotnosť vášho vozidla a potom doplňte ďalšie aspekty, ktoré prispievajú k celkovej hmotnosti - hmotnosti paliva, prevádzkových kvapalín, hmotnosť vodiča, hmotnosť všetkých prídavných zariadení, príslušenstvo (napr. nakladacia lyžica ) a hmotnosť akéhokoľvek nákladu pripevneného k vozidlu. Ak táto celková hmotnosť prevyšuje hmotnostnú kapacitu rampy, neuvažujte ani o jej použití! Nesprávny typ nájazdových rámp môže spôsobiť vážne poškodenie vozidla a ohrozenie zdravia.

Niekoľko užitočných tipov pri nakladaní vozidla na príves pri použití nájazdových rámp:

  • Pred nakladaním sa uistite, že vzdialenosť náprav, vlastná hmotnosť vozidla a rozloženie hmotnosti na nápravách vyhovuje údajom pre nakladacie rampy. 
  • NIKDY NEPREŤAŽUJTE NAKLADACIE RAMPY
  • Nepodkladajte rampy na zvýšenie ich nosnosti.
  • Skontrolujte dráhu pre nakladanie vozidla a nastavte vzdialenosť medzi nápravami zodpovedajúcim spôsobom. ▪️Uistite sa, že rampy sú umiestnené paralelne.
  • Zaistite príves proti pohybu. 
  • Nakladacie lyžice a podobné prídavné zariadenia vyprázdnite pred nakladaním aj keď je hmotnosť prepravovaného vozidla menšia ako celková povolená hmotnosť. 
  • Max. povolená rýchlosť na rampách: 2 m/ min.
  • Vyhnite sa náhlemu brzdeniu alebo zrýchľovaniu počas nakladania.
  • Rampy by sa nemali používať ako chodiace dosky.

Pri výbere nakladacích rámp je potrebné tiež zistiť *rázvor nakladaného stroja. 
Platí totiž, že nosnosť rampy sa znižuje so zmenšujúcim sa rázvorom

*rázvor – vzdialenosť medzi prednou a zadnou nápravou

Existuje jednoduchý vzorec ako správne vypočítať požadovanú dĺžku nakladacích rámp, ktorý je priložený pri tomto článku.

Pri výbere správnej rampy Vám samozrejme radi poradíme telefonicky,mailom prípadne osobne na našich prevádzkach v Senci, Ružomberku a v Prešove.

vzorec nájazdové rampy